Skal tre ut av Guardinis skygge | Anders og Jonas

Skal tre ut av Guardinis skygge

SLÅ HAN TIL? Elia Favilli står fortsatt uten en eneste proffseier. Vi tror det kommer flere neste år. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger, intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny EllisondeJohan Esteban Chaves RubioRomain Bardet og Alexey Lutsenko.

5. plass – Elia Favilli
Idrettskarrieren til Elia Favilli startet så smått som fotballspiller. Men det var først da han oppdaget sykkelsporten at ilden virkelig ble tent.

I fjor hadde vi ikke mindre enn tre italienere født i 1989 på vår gjennombruddsliste. De hadde en variert sesong, men siden vi ikke klarer å lære av egne feil må vi ta med minst en rytter fra denne gylne italienske generasjonen også i år.

Vi fikk første gang opp øynene for denne spennende syklisten da Andrea Guardini slo gjennom.

Favilli har flere ganger fungert som opptrekker, og er i spurtstilen veldig lik sin lagkamerat, med en veldig aerodynamisk stilling og en god akselerasjon på sine beste dager.

Men som syklister er de likevel ganske ulike. Riktignok har Elia Favilli også en god spurt, men ikke i nærheten av Guardini, som blant annet slo Mark Cavendish på en etappe i årets Giro d’Italia. Men der Guardini faller av i den minste fartsdump, er lille Favilli overraskende seig å bli kvitt i motbakkene.

En spurter som kan det meste
I 2012 tok han stadig skritt vekk fra å være en ren spurter, og virker nå mer som en blanding mellom en ardennertype og en ren spurter.

Men la oss først ta en kort titt på Favillis karriere frem til i dag.

Allerede som junior viste han seg meget godt frem. Sølvmedalje i det italienske mesterskapet i 2007 var stort med tanke på hvilken konkurranse det var der.

Bronsemedaljen i junior-VM samme år var ikke noe mindre. Unge Favilli hadde kun to lagkamerater foran seg på resultatlisten, Diego Ulissi og Daniele Ratto.

I U23-klassen måtte han bruke litt tid på å etablere seg. Han fikk to muligheter som stagiaire i ISD-Neri-laget, før han til slutt overbeviste nok til at Luca Scinto hentet ham inn til Farnese-laget på fast kontrakt.

STORTALENT: Allerede i juniorklassen viste Elia Favilli at han besitter et enormt talent. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

TIL LAMPRE: Kanskje er byttet til World Tour-laget og den tryggheten det gir nok til å sende Elia Favilli inn i verdenstoppen. Foto: Tim De Waele (TDWSport.com)

Og proffkarrieren startet sterkt. Først hjalp han Andrea Guardini til latterlige fem etappeseirer i Tour de Langkawi, før han selv tok en tredjeplass i GP Costa degli Etruschi. En tredjeplass på den andre etappen i Tyrkia rundt var nok til å gi han en drømmesjanse.

Allerede i første sesong som proff ble han kastet til ulvene i Giro d’Italia. Det vitner om en enorm tro på talentet. Husk at lagledelsen mente at rittet den gang var for tøft for Andrea Guardini.

Det ble ingen resultatmessig suksess, men talentet lærte helt sikkert veldig mye. Utover høsten fortsatte han den gode kjøringen, selv om de store resultatene uteble.

Nærmet seg i klassikerne
Årets sesong har vært innholdsrik, selv om det ble en tidlig slutt på sesongen etter litt uenigheter med lagledelsen i forbindelse med lagbytte fra Farnese Vini til Lampre.

Som vanlig startet Favilli sesongen sterkt med en tredjeplass sammenlagt i Giro della Provincia di Reggio Calabria. Han fulgte opp med en imponerende niendeplass i den småkuperte semiklassikeren Strade Bianche, som er kjent for sine partier med hvit grus.

Han fortsatte med en flott sjetteplass i spurtklassikeren Scheldeprijs og 13. plass i både Brabantse Pijl og Amstel Gold Race.

Nok en gang fikk han sjansen i Giro d’Italia. Det ble en femte- og sjuendeplass som beste etapperesultater. Høstsesongen ble som sagt svært forkortet for Favilli, som likevel fikk med seg noen topp ti-plasseringer.

Det blir veldig spennende å se Elia Favillis utvikling neste år. Han bytter som sagt lag fra Farnese Vini til Lampre. Det vil si at han kanskje får tøffere intern kamp om kapteinsrollen, men samtidig er han også i et lag som er sikret å kjøre alle de store rittene.

Det er veldig viktig for Favilli i den fasen av karrieren han er i nå. Han er i ferd med å etablere seg høyt oppe i kuperte endagsritt, og vil være en av outsiderne i ritt som Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Vattenfall Cyclassic, GP Plouay, Clasica San Sebastian, de kanadiske rittene og Lombardiet rundt.

Å tro han skal vinne et av disse rittene er nok en liten overdrivelse, men at han kan kjempe til seg en pallplass eller to er ikke umulig.

Det virker også som en veldig fin tid for Favilli å komme inn i Lampre-laget på. Det er store utskiftninger i laget som har slitt voldsomt de siste årene. 12 ryttere forsvinner, de fleste av dem stallfyll. Inn kommer det en ny generasjon, og her kan Favilli lede vei.

PRØVER SEG I MASSESPURTENE: Til høyre ser vi Elia Favilli, som fortsatt har en del å gå på i massespurtene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Ny i et spennende Lampre-lag
Det er også interessant å se om Favilli klarer å åpne seierskontoen etter lagbyttet. Det er han snart avhengig av, og ikke minst veldig kapabel til. At han står uten en eneste proffseier er litt overraskende, kvalitetene til fyren tatt i betraktning. Forhåpentligvis kan noen av de rutinerte og seiersvante Lampre-rytterne gi unggutten noen tips og triks for å omsette sterk kjøring til seirer.

Skulle han klare å kjøre inn en seier eller to i starten av sesongen er det mulig å bygge opp selvtillit nok til å sørge for å få en slags ketsjup-effekt. Italieneren er alltid sterk på starten av sesongen, og vil i år debutere rekordtidlig med Tour Down Under.

Men det vil på ingen måte være slik at Favilli får helt frie tøyler i Lampre. Laget har Damiano Cunego og Michele Scarponi for kuperte klassikere og etapperittene, i tillegg til Alessandro Petacchi og Roberto Ferrari som de soleklare førstevalgene i spurtene. De vil helt sikkert få nyte godt av Favillis fartsressurser i flere finaler. Men de gangene han får i oppgave å kjøre for seg selv er det viktig at Favilli griper sjansen.

Han er nå på et nivå hvor det gjelder å ta det siste steget, fra å være ung og lovende til en vinner. Det er forhåpentligvis det som er Lampres store plan.

Er lagbyttet det som skal til for å få det beste ut av Elia Favilli? Og hva slags type rytter tror du han utvikler seg til? En ren spurter eller en seigere ardennertype?

Jonas

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Det lukter etappeseier i Tour Down Under hvis han klarer å komme såpass tidlig i form at han kan sitte med for eksempel i Willunga Hill og avslutte med en spurt i en mindre gruppe på den femte etappen… Gitt at han får kjøre for egne sjanser, selvfølgelig. Kan ikke si jeg er fullt oppdatert på Lampre-troppen til sesongåpning i TDU, men det bør være muligheter for at han kan få prøve seg på egenhånd såpass tidlig i sesongen. Solid tips som gjennombruddsmann i året som kommer.

  Reply
  • andersjonas

    /  December 31, 2012

   Lampres tropp i Tour Down Under: Elia Favilli, Roberto Ferrari, Davide Cimolai, Manuele Mori, Danielle Pietropolli og Simone Stortoni.

   Blir nok litt opptrekksjobb for Ferrari, men som du sier er Favilli en mann som kan henge bra med opp de få bakkene i rittet. Klarer han å kapre noen bonussekunder i tillegg kan det bli en bra sammenlagtplassering. Kanskje er han god nok for en etappeseier også, det hadde vært en knall åpning.

   Tror Favilli er en rytter som er avhengig å levere på våren. Får han som sagt en seier satser vi på ketsjup-effekt :)

   Reply

Skriv en kommentar