Er du i rute, Andy? | Anders og Jonas

Er du i rute, Andy?

HVORDAN ER FORMEN? Det er ikke lett å si om Andy Schleck er i rute eller ikke. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det meste tyder på at Andy Schleck blir Alberto Contadors hardeste utfordrer i Tour de France. Luxembourgeren, som på en eller annen måte har blitt en aldri så liten norsk favoritt, var nærmest spanjolen i fjor, da de to var totalt overlegne.

Når Alberto Contador i år har kjørt Giro d’Italia (en giro som av mange blir sett på som den tøffeste Grand Tour-en på år og dag) burde veien ligge åpen for at yngstebror Schleck endelig får sin første seier i et tre ukers ritt.

Så da burde vel alt ligge til rette for at det blir Andy Schleck som vinner årets tour?

Etter at han i 2007 debuterte i et tre ukers ritt med en andreplass i Giro d’Italia, har han blitt nummer 11 og to ganger nummer to i Tour de France. Stabiliteten er fantastisk, og kun Contador har vært en bedre sammenlagtrytter de siste fem årene sett under ett. At Grand Tours er noe som passer han perfekt er det absolutt ingen tvil om. Så da burde vel alt ligge til rette for at det blir Andy Schleck som vinner årets tour?

Mye styr
Nei! Og det er ikke bare fordi Alberto Contador stiller til start. Det finnes nemlig flere ting som gjør at jeg ser på Schleck som et noe usikkert kort i Tour de France.

For etter at han måtte se seg slått av Contador med 39 sekunder under fjorårets tour, har det vært mye styr og støy rundt Andy Schleck. Allerede under fjorårets tour ble det klart at Andy Schlecks fremtid ikke innebar et samarbeid med Bjarne Riis og hans Saxo Bank-lag. Bruddet var langt fra det minst kontroversielle vi har sett. Ryttere og folk fra støtteapparat i Saxo Bank fulgte Schleck over til hans nye lag. Leopard-Trek, som laget til slutt ble kalt, endte opp som Schleck-brødrenes egen leke. De inviterte sine venner til laget, og utenfra kunne det virke som at brødreparet hadde vel så stor makt som ledelsen i laget.

Ingenting skal tas fra Leopard-Trek, for laget deres er fantastisk. Men det er ikke alltid nok. Nye lag bruker gjerne litt tid på å få satt samarbeidet, og selv om Leopard-Treks Tour de France-lag likner faretruende mye på det Saxo Bank stilte med under fjorårets Tour de France, så betyr et nytt lag, nye rutiner. Laget har heller ikke overbevist fryktelig mye så langt denne sesongen, til tross for at de har noen fine meritter å vise til. I de viktigste rittene har de rett og slett ikke fått det til som de burde. At laget ikke har vunnet en eneste klassiker eller sammenlagt i noe WorldTour-ritt er litt underlig når ryttere som Cancellara, Fuglesang og Schleck-brødrene står på lønningslisten.

SLÅTT AV CONTADOR I FJOR: Blir det revansje for Andy Schleck i årets Tour de France? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Hvor er vinnerviljen?
Men lagbyttet er ikke det eneste tegnet på at årets Andy Schleck ikke er den samme vi har sett tidligere. Etter fjorårets andreplass i touren dro han til vueltaen for å hjelpe broder Fränk Schleck til seier. Formen var elendig, noe Andy trodde han kunne fikse med et par øl en kveld. Bjarne Riis var ingen fan av den planen og kastet stjernerytteren sin ut av rittet. Å trekke konklusjonen at holdningen ikke er som den skal være fra denne ene episoden alene er selvsagt forhastende. Men når en 26-åring plutselig virker til å få alt slik han vil i et lag som er spesialdesignet for han, er det i hvert fall lov å stille spørsmål om det hele ikke har gått litt til hode på han.

For årets sesong har så langt ikke vært særlig god, tatt i betraktning av at han tross alt satser på å vinne Tour de France. Nå var riktignok ikke Lance Armstrong den rytteren som vant flest ritt heller, men foruten 3. plassen i Liege-Bastogne-LIege har det vært mye jevn og middelmådig kjøring fra Schleck. Vinnerviljen har heller ikke lyst ut av øynene hans. Det har aldri vært et øyeblikk under årets sesong hvor jeg har tenkt: «han blir det vanskelig å slå i touren».

Til tross for alt dette er Andy Schleck selvsagt en stor favoritt til å vinne Tour de France. Men jeg blir ikke sjokkert om han knekker under presset, akkurat slik som jeg ikke lar meg sjokkere om han skulle gå bort å vinne hele rittet. Jeg vet rett og slett ikke helt hvor jeg har Andy Schleck, tre dager før touren begynner.

Hva tror dere Andy Schleck får til i årets Tour de France? Kan han slå Contador? Er formen god nok?

Jonas

« Previous post

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Heisann

   /  June 29, 2011

  Litt overrasket over hva du skriver her, Jonas, i og med at jeg har inntrykk av at du vanligvis har veldig god oversikt over sporten. Andy Schleck er jo alltid fullstendig ute av form før sine store mål, spesielt Tour de France, noe han har vist flere ganger. Han sier selv at alt er perfekt, og vil utvilsomt være på sitt aller beste når det gjelder. Han er jo til og med KJENT for å være helt ute og kjøre på dette tidspunkt av sesongen. Stappfull av trening og klar til å slippe opp foran årets store mål.

  Reply
 2. andersjonas

   /  June 29, 2011

  Enig med deg, Andy er litt som Armstrong, han er all-in. Men jeg har sett Andy langt vassere tidligere år enn denne sesongen. Jeg ser ingen tegne på at han er sterkere i år enn tidligere. At Andy selv sier at han er i rute er ikke akkurat overraskende. Hørt noen toppsyklister si at de ikke er i rute før touren?

  Som jeg begynte bloggen med så vil Andy etter alle solemerker være Contadors argeste konkurrent i år. Men jeg synes det er ting som gjør at det er verdt å sette et lite spørsmålstegn bak Leopard-rytteren, og legger frem de i løpet av denne bloggposten.

  Det som gjør touren ekstra spennende i år er at det er knyttet spørsmålstegn rundt alle sammenlagtfavorittene, inkludert Andy og Contador.

  Reply

Skriv en kommentar