Kan han gjøre som Sagan? | Anders og Jonas

Kan han gjøre som Sagan?

VANT VM: Alexey Lutsenko viste seg frem for verden da han vant U23-VM i år.

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger, intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny EllisondeJohan Esteban Chaves Rubio og Romain Bardet.

6. plass – Alexey Lutsenko
Kasakhstan har fostret mange syklister. Størst av dem alle er Alexander Vinokourov. Han legger nå opp, og noen må ta over rollen som den store kasakhstanske stjernen. Det kan fort bli Alexey Lutsenko. Han tror i alle fall vi at vil få sitt gjennombrudd neste sesong.

Født relativt sent i 1992, vil han være 20 år store deler av neste sesong. Ja, det er ungt, og det er svært få som slår gjennom i den alderen. Men det er mulig. Det er Peter Sagan et stjerneeksempel på. Rett nok er han født tidligere på året, men da han slo gjennom i 2010, var det like mange år siden han var født (1990), som det blir for Lutsenko neste år.

I 2010 ble Lutsenko asiatisk mester for juniorer. Større er da kanskje etappeseieren og tredjeplassen sammenlagt i juniorrittet Drei Etappen Rundfahrt Frankfurt samme år.

Enorm sesong
I 2011 ble det klart at Lutsenko tok steget fra junior til U23 på en god måte. Spesielt i Toscana-Coppa delle Nazioni viste han seg frem med flere gode resultater mot god motstand. I Tour de l’Avenir ble han nummer 14 sammenlagt. Ikke dårlig for en mann som ikke karakteriserer seg selv som en klatrer. Likevel hadde ikke Lutsenko vist så veldig mye, og det var ikke mange som hadde fått øynene opp for den purunge kasakhstaneren.

2012 skulle være året da Lutsenko fikk vist frem hva han var god for. Hele 17 topp 5-plasseringer er intet mindre enn imponerende. Han kjørte godt fra april til september. Det som kanskje er enda mer imponerende er at Lutsenko virker til å være kapabel til å slåss i alle typer terreng. Han er med i massespurterne, samtidig som han vant en av klatreetappene i Tour de l’Avenir. Det ble fire seirer i 2012. Den største kom selvfølgelig helt på slutten av året, i Nederland. Det er VM det er snakk om, og U23-klassen. Det var en stor gruppe som kom sammen til mål, etter den siste forseringen av Cauberg. Der var Lutsenko sterkest og smartest i spurten, og vant så vidt foran Bryan Coquard og Tom Van Asbroeck.

VI TROR PÅ MER JUBEL: Alexey Lutsenko kan bli en stor syklist, og vi tror han viser det allerede neste sesong.

I Sagans fotspor?
Den gode sesongen var ikke overraskende nok til at Lutsenko fikk plass på Astanas World Tour-lag (han kjørte i år for kontinentallaget). Der vil han kjøre i trygge omgivelser, under Vinokourovs ledelse. Hvordan han vil bli matchet er vanskelig å si. Forhåpentligvis har laget kløkt nok til å ikke slite ut unggutten totalt. Likevel vil han trolig få kjøre flere av de litt mindre World Tour-rittene, i alle fall. Der kan det fort hende vi får se Lutsenko kjempe i toppen av noen etapper. Det er likevel i ritt som ikke er på det høyeste nivået som burde være der unggutten viser seg mest frem. Store kontinentalritt kan fort bli Lutsenkos lekegrind neste sesong.

Så, hva slags type syklist er han? Selv betegner han seg selv om en ikke-klatrer. Det betyr ikke at han ikke kan klatre, men det er tvilsomt at han kommer til å satse her. Tidligere i høst sa Vinokourov at Astana neste år har et par Peter Sagan-typer på laget. Mest sannsynlig tenkte han da på Lutsenko som en av dem. Han har nemlig både spurt- og klatreegenskaper, samtidig som han heller ikke er så aller verst på tempo. Jeg tror Lutsenko kommer til å utvikle seg til en rytter som kjemper om seirene i Ardenner-klassikerne. Men neste år kommer nok for tidlig for ham i akkurat de rittene.

Lutsenko har et utrolig potensial, og neste år blir et utrolig viktig år for ham. Dersom rittprogram tilpasses hans nivå, tror vi at han kommer til å få en kjempesesong. Han er ennå ung, så det er ingen garanti for det. Men etter årets sesong, måtte han nesten med på listen. Han er en som kanskje kan gjøre det Peter Sagan klarte i sin debutsesong, ta sykkelverden med storm.

Er det for tidlig for Lutsenko neste sesong? Eller kan han gjøre som Peter Sagan?

Anders

 

« Previous post

Skriv en kommentar