En ny, fransk helt? | Anders og Jonas

En ny, fransk helt?

KLATRETALENT: Romain Bardet viste seg fint frem i årets Tyrkia rundt, men gikk helt tom på den tøffeste etappen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny Ellisonde og Johan Esteban Chaves Rubio.

7. plass – Romain Bardet
Frankrike har fått opp mange talenter de senere årene, og ryttere som Thibaut Pinot og Arnaud Demaré slo virkelig gjennom denne sesongen. Neste år har vi tro på at nok en ung franskmann kan slå gjennom. Hans navn er Romain Bardet.

Ag2r-rytteren er født i 1990, og har lenge vært sett på som et stort talent. Bardet trives best i bakker, og det er også her han har vist seg frem hittil i karrieren. Han er likevel ikke redd for spurter, og trives når gruppene blir litt mindre. Avslutningen hans er også god nok til å kunne kjempe om seirer, etter tøffe tak i bakkene.

Bardet har lenge vist at han har et stort potensial. I 2010 vant han en etappe i det steinharde Ronde de l’Isard. Han viste seg også frem i Tour de l’Avenir, med en fin andreplass på en etappe. Han satt også med i den andre store gruppen i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège, og ble nummer 12.

I 2011 gikk det enda bedre i det belgiske rittet. Da var det kun Tosh van der Sande (for et herlig navn!) som krysset mållinjen før Bardet. I alt ble 2011 et meget godt år for unge Bardet. Det ble topplasseringer i Toscana-Coppa delle Nazioni, Giro del Friuli Venezia Giulia, Ronde de l’Isard og Tour des Pays de Savoie. Felles for alle er at det er knalltøffe ritt. En dårlig dag i Tour de l’Avenir ødela sammenlagtambisjonene, men han fikk med seg en etappeseier og to andreplasser.

Fantastisk i Amstel
Den gode sesongen var nok til å skaffe seg plass på Ag2r før årets sesong. Resultatmessig ble det kanskje ikke den beste sesongen, men Bardet viste seg frem flere ganger. Tydeligst i Amstel Gold Race. Franskmannen kom seg med i det lange bruddet, og viste seg som den klart sterkeste. Bruddet så lenge ut til å bli hentet inn relativt tidlig, men Bardet ønsket det annerledes. Han satt fart, fikk med seg Alex Howes, og holdt godt unna for feltet. Franskmannen virket til å ha uendelig med krefter, og etter godt over 200 kilometer i brudd, ble han hentet inn med en snau mil igjen. Alle ville tro at den daværende 21-åringen var ferdig. Men den gang ei. Bardet hadde mer krefter, og gikk i front av feltet for å hjelpe laget. Til slutt ble det en 25. plass. Bardet hadde holdt show i Amstel Gold Race, og mange trykket nok den unge franskmannen til sitt hjerte for den heroiske innsatsen.

GA SEG ALDRI: Romain Bardets innsats i Amstel Gold Race var en av årets mest heroiske. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Halvannen uke senere viste Bardet nok en gang sine klatreferdigheter. På den tøffeste etappen i Tyrkia rundt var han offensiv, og stakk fra feltet med omtrent tre kilomter igjen. Én kilometer senere sa det imidlertid stopp. Bardet var i ørska, han kunne ikke se, kunne ikke tenke, og kom seg så vidt videre. Likevel ble det en femteplass (fjerdeplass etter at vinneren Gabrovski ikke overraskende ble tatt for EPO). Sammenlagt ble det også en fin fjerdeplass for Bardet.

En annenplass på en knalltøff etappe i Tour de l’Ain var det eneste andre Bardet kunne slå i bordet med rent resultatmessig i sin første proffsesong. Han kjørte dog inn til topp 30-plasseringer i både Lombardiet (hvor han nok en gang var i brudd) og GP Montreal, begge ganger ikke så langt bak vinneren.

Etter sesongen var Bardet skuffet over sine plasseringer. Det var for få gode resultater. Han så mot andre førsteårsproffer som hadde gjort det langt bedre. Istedenfor å bli frustrert over egne resultater, så han det som en motivasjon. Hvis Moreno Moser kan, kan han også. Motivasjonen for vintertreningen er dermed absolutt til stede.

PÅ PODIET: Etter sin offensive kjøring, fikk Romain Bardet ta steget opp på Amstel Gold Race-podiet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Liker klassikerne
Bardet har alltid vist seg som en klatrer, med en tålig grei spurt. Som amatør var han imidlertid opptatt av å ikke spesialisere seg for mye. Nå som han har blitt proff, er det likevel liten tvil: Romain Bardet er en klatrer. Han vil nok aller best passe til Grand Tourene, og det er også her han virker til å ønske å satse. Han må dog forbedre sine tempoferdigheter betydelig, dersom han noen gang skal være med på å kjempe om en seier i for eksempel Tour de France. Den 184 centimeter høye syklisten trives også i klassikerne. Vekten viser kun 65 kilo, og med en god kjørestyrke, kan man fort få se franskmannen kjempe om seieren i ritt som Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège. Selv er han særdeles glad i Ardenner-klassikerne, spesielt Liège-Bastogne-Liège, samt Lombardiet rundt.

Om Bardets stil på sykkelen er lang og elegant, eller lang og rotete, har jeg ikke helt bestemt meg for ennå. Men jeg er sikker på at Bardet har et ekstremt talent på sykkelen. Neste år kommer han trolig til å sykle Paris-Nice, Katalonia rundt og Baskerland rundt på våren. Dette er alle ritt Bardet kan være med å kjempe i toppen av. Kanskje ikke sammenlagt, men han kommer nok trolig til å vise seg frem på noen etapper. Et mål burde være en (etappe)seier i World Touren neste sesong. I tillegg burde han kapre en topp 10-plassering i en av de virkelig store klassikerne. Neste år får han også etter alt å dømme sin debut i et treukersritt (virker til å bli Vuelta a España). Da er det lov å håpe på en etappeseier, og offensiv kjøring fra den angrepsglade 22-åringen.

Bardet har for øvrig også studert juss. Det kan kanskje komme til nytte noen år etter karrieren.

Kan Romain Bardet bli en ny fransk sykkelhelt? Og får han sin første World Tour-seier neste sesong?

Anders

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Simon

   /  December 27, 2012

  Ingen tvil om stilen. Den er heller stygg, spesielt når han er på stålet. Makan til vingling.

  Reply
  • andersjonas

    /  December 27, 2012

   Helt enig med at stilen er stygg når han er på stålet. Tenkte på ellers, men du kan nok ha rett. Blir spennende å følge ham neste år, uansett!

   Reply

Skriv en kommentar