Denne mannen vil bli historisk | Anders og Jonas

Denne mannen vil bli historisk

NY KLATRER FRA COLOMBIA: Johan Esteban Chaves Rubio kan bli Colombias neste sykkelstjerne.

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van Asbroeck og Kenny Ellisonde.

8. plass – Johan Esteban Chaves Rubio
Små, lette syklister fra Colombia som svever oppover fjellvegger er et vakkert syn. De senere årene har ryttere som Rigoberto Uran og Sergio Henao fått sine definitive gjennombrudd. Neste år har vi tro på at en ny colombianeren skal forbløffe oss med sine klatreferdigheter. Hans navn er Johan Esteban Chaves Rubio.

Først av alt: Ja, han trives best i bakkene. I Europa oppdaget man han først i fjor. Etter svært få gode resultater på det europeiske kontinentet, slo han til med sammenlagtseier i Tour de l’Avenir. Et viktig ritt for colombianere, og et ritt hvor Vegard Stake Laengen ble nummer fire. Før det hadde han hatt noen gode plasseringer i hjemlandet, men for første gang hadde han vist seg frem mot europeiske syklister.

FIKK PRØVE SEG: Chaves fikk sykle flere store ritt i år, her fra Fleche Wallone.

Knuste klatrekanoner
Han gjorde imidlertid ikke så mye mer ut av seg i 2011. Årets sesong begynte tøft. Chaves slet med å få stilt seg om fra høyden og temperaturen hjemme i Bogota (2600 meter over havet) til det europeiske klimaet (han og flere lagkamerater flyttet til Brescia). Samtidig slet han med visumproblemer. Dermed gikk vårsesongen for det meste rett i dass. Laget hans, Colombia Coldesportes, fikk imidlertid kjøre fine ritt, og Chaves fikk prøve seg i både Tirreno-Adriatico og Fleche Wallone. Vendepunktet kom da han dro hjem for å kjøre Vuelta a Colombia. Det knalltøffe rittet endte kanskje ikke så bra, men plutselig var formen tilbake. Etter en lang reise tilbake fra Colombia, forventet Chaves lite da han stilte opp i sitt første ritt i Spania bare noen dager etter avreise fra Colombia. Men Chaves følte seg bra, og angrep opp den siste bakken. Han fikk med seg Gorka Izagirre, som endte opp med å vinne Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika. Chaves ble nummer to.

Chaves skulle imidlertid vise at han hadde mer på lager, bare noen dager senere. Vuelta a Burgos er kjent for å være knalltøft, og hadde mange klatresterke ryttere på start. Chaves klarte seg bra på de første etappene hvor det var små, bratte kneiker som ventet på slutten. Men det var først da bakken ble litt lenger, Chaves virkelig viste seg frem. Ryttere som Igor Anton, Daniel Moreno og Robert Gesink hadde ikke sjanse til å følge unggutten. Bare Sergio Henao var sterk nok til å følge 22-åringen. Chaves var imidlertid sterkest, og vant etappen. Sammenlagt ble det en knallsterk tredjeplass. Det står det stor respekt av.

Nå var den 164 centimeter lange lettvekteren virkelig i gang. I GP Citta di Camaiore tok han nok en gang skalpen til flere meriterte syklister, og vant igjen. I Memorial Marco Pantani viste colombianeren at han en gang i fremtiden kan fly opp fjell (nesten) som «Piraten» selv gjorde i glansdagene. Det ble en femteplass i rittet, som gikk én uke før VM. I Nederland viste han seg nok en gang fint frem, i en løype som ikke passet perfekt. Det ble til slutt en 6.plass. Også i Milano-Torino og Giro dell’Emilia kjørte han godt.

STRÅLENDE SEIER: Johan Esteban Chaves Rubio knuste flere etablerte stjerner i Vuelta a Burgos. Foto: Santi Otero (NTB Scanpix)

Vil vinne Tour de France
I år viste Chaves virkelig hva han var god for. Seieren i Burgos viser virkelig hva denne mannen er kapabel til i fjellene. Der har han et vanvittig potensial, og det er også her han kommer til å bygge sin karriere. For som colombianere flest, er han lite glad i flater, brostein og vind. Jo lengre og brattere oppover, jo bedre. Det at han er colombianer, betyr også at det er vanskelig å vite hva man får. Gang på gang har man sett ryttere fra landet slå til i ny og ne, men ikke etablert seg blant de beste over lengre perioder. Folk som Uran og Henao har imidlertid gitt troen på at også colombianere kan prestere godt i nesten hvert ritt de stiller opp i.

Chaves’ store mål med sykkelkarrieren er å vinne Tour de France sammenlagt. Da blir han den første colombianeren og søramerikaner til å vinne Tour de France (hvis ingen andre rekker det før han). Ikke akkurat et mål det er lett å nå. Men det viser ambisjoner, og en driv for å komme seg videre. Det liker vi!

Mange colombianere har sviktet tidligere, men vi tror at Chaves virkelig får sitt gjennombrudd neste sesong. Colombia Coldesportes blir invitert til mange store ritt, og er selv nesten helt sikre på en plass i en av neste års Grand Tour. Da er det naturlig å tro at Chaves vil være en del av laget som kjører. Selv er han svært lysten på å kjøre Giro d’Italia. Samtidig ønsker han å kjøre ritt som Critérium Dauphiné eller Sveits rundt og Tour de Romandie. Det er alle ritt som burde passe en mann av Chaves’ kvaliteter.

SEIER NUMMER TO: Chaves vant GP Citta di Camaiore, og viste nok en gang sine gode klatreferdigheter.

Blir det etappeseier i giroen?
Dersom han får delta i disse store rittene, ønsker vi å se Chaves i fri utfoldelse. Da kan han skape minneverdige øyeblikk. Han er så god oppover, at han virkelig kan kjempe mot de aller beste. Én etappeseier i et av de ovennevnte rittene er noe han fort kan klare. Han kan også, dersom han ønsker, satse mot en klatretrøye i for eksempel Giro d’Italia. I tillegg vil nok Chaves vise seg frem i flere klatreritt gjennom sesongen. Med sine 54 kilo er han kanskje ingen tungvekter, men han kan likevel bli en stor skikkelse i sykkelsporten de neste årene.

I år hadde han flere tilbud fra lag på det øverste nivået. Chaves valgte imidlertid å bli i trygge omgivelser hos Claudio Corti. Der vet han at han er kaptein, og at han får sjansene han ønsker. Og tilbud fra WorldTour-lag vil komme igjen.

Og Chaves’ hemmelighet: Han kjører med hjertet.

Er det rart vi elsker gutten allerede?

Hva tror dere Chaves får til neste år? Kan han kjempe mot de beste klatrerne, eller blir han en ny colombiansk skuffelse?

Anders