Nå skal Boonen passe seg | Anders og Jonas

Nå skal Boonen passe seg

HOLDER HAN PÅ BROSTEINSHEGEMONIET? Tom Boonen er utvilsomt mannen å slå i 2013. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Tidligere i uken kunne dere lese om Team Skys planer om å revolusjonere brosteinssatsingen, ved blant annet å satse på høydetrening fremfor konkurranser som oppkjøring til rittene.

Men har Sky rytterstallen til å overta hegemoniet i klassikerne, på samme måte som de gjorde det i fjorårets Tour de France.

Med noen få måneder igjen til den herlige lyden av sykler på brostein strømmer fra TV-skjermen, skal jeg prøve å ta en liten oppsummering på hvor lagene står.

Hvem er favorittene og kan noen nye lag kanskje vise seg litt frem? La oss ta en titt på de lagene som på papiret har de sterkeste brosteinslagene.

Omega Pharma-Quick Step
Det er umulig å komme utenom Omega Pharma-Quick Step når du skal gå gjennom de beste brosteinslagene. I fjor var belgierne like overlegne i de største brosteinsrittene som Team Sky var i Tour de France.

Oppskriften for å vinne en brosteinsklassiker er like lett som den er vanskelig. Du må ha eneren som er sterkere enn alle andre og et kanonlag som kan hjelpe han om det oppstår uhell, og som ellers sørger for at laget aldri kommer i undertall i de farlige bruddene.

Tom Boonen har alltid vært den eneren, og i år var han tilbake på sitt absolutte toppnivå. Er han det neste år også er det bare en håndfull ryttere som på en toppdag har noen som helst mulighet til å tukte klassikerkongen.

Og laget han har rundt seg er enormt sterkt. Så sterkt at det ikke gjør noe at laget ikke signerte noen brosteinspesialister i år. For de mistet heller ingen fra stammen, som gjorde dem så suverene i år.

Enorm bredde
Rett bak Boonen er veteranene Niki Terpstra og Sylvain Chavanel. De er begge så sterke at de kan gå bort å vinne de største rittene om den taktiske situasjonen tillater det.

Bak dem igjen finnes det en del arbeidsjern, først og fremst Stijn Vandenberg og Geert Stegmans. Alle de nevnte syklistene er på toppen av sin karriere.

Derfor gleder det nok Patrick Lefevere at han har noen stortalenter på vei opp. Nikolas Maes er kanskje en av verdens mest undervurderte hjelperyttere. Matteo Trentin er et talent som blir bedre jo lenger distansen blir. På toppen av det hele er Guilaume Van Keirsbulck et hett navn for fremtiden.

Lagets styrke er at de har en enorm bredde. Foruten Boonen er nesten alle de andre erstattelige. Selv med to eller tre ryttere ute med skade eller sykdom blir ikke laget voldsomt svekket. På det punktet er de helt unike.

FORHÅPENTLIGVIS TILBAKE I SLAG: Og da kan du banne på at Thor Hushovd vil gjøre alt han kan for å vinne Paris-Roubaix. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

BMC
Der Omega Pharma-Quick Step har et brosteinslag bygd stein for stein, med èn klar leder og en haug med råsterke hjelpere, er BMC litt ”topptunge”.

Thor Hushovd er det store norske håpet, men han får nok intern konkurranse om kapteinsplassen fra Philippe Gilbert (i hvert fall i Flandern rundt), Greg Van Avermaet, Alessandro Ballan (om han klarer å komme tilbake etter den dramatiske velten han har vært en del av) og Taylor Phinney.

Man trodde før årets sesong at den stallen var så sterk at man umulig kunne feile, men det klarte de på mirakuløst sett å gjøre.
Gilbert, Van Avermaet og Ballan kommer alle til å være blant de største favorittene før Flandern rundt. I Paris-Roubaix virker Hushovd som førstevalget om han kommer tilbake til gammelt slag.

Men ikke avskriv amerikanske Taylor Phinney. Det temposterke fenomenet har ikke fått frie tøyler av laget til å kjøre for egne sjanser i brosteinsrittene så langt. Men med den fenomenale 2012-sesongen bak seg, føler jeg meg rimelig sikker på at det kommer til å smelle fra Phinney på flere brosteinspartier neste år.

Laget har noen ganske rene hjelpere i Marcus Burghardt og Manuel Quinziato, men vil utvilsomt savne George Hincapie.
Amerikaneren som la opp i år har en enorm rutine på disse rittene. Han er mannen som gjør mye av den jobben vi TV-seere ikke ser. Han vet hvor hvert lille hull ligger, og kan bidra til at laget tar de valgene underveis som gjør at det spares det lille ekstra på kreftene, som til slutt kan bli avgjørende.

En slik rutine kan knapt kjøpes og det har heller ikke BMC gjort. Det de derimot har hentet inn er kjørestyrke i Daniel Oss. Italieneren er en lovende brosteinsrytter og vil bli en viktig bidragsyter. Men noen ny Hincapie er han ikke.

TAR HAN OVER KLASSIUKERTRONEN? Taylor Phinney er født for å vinne brosteinsklassikere. Kanskje skjer det allerde neste år. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Team Sky
Etter å ha kjørt sin beste brosteinsklassiker (kanskje sett bort fra gangen han vant Gent-Wevelgem) noensinne i Flandern rundt og bevist at han takler lange distanser med VM-sølvet, er det utrolig spennende å se hva Edvald Boasson Hagen kan få til i brosteinsrittene neste år.

Kan han ta det siste steget? Det lille, men akk så lange steget helt inn i toppen av klassikereliten? Team Sky stoler helt klart på det, for da Juan Antonio Flecha dro til Vacansoleil mistet de en garantist for topplasseringer.

Siden laget ikke har erstattet Flecha er det fristende å trekke konklusjonen at laget er betydelig svekket. Det er en sannhet med store modifikasjoner.

For Sky har en i egne rekker som nærmest gjenoppstår i Jesus-stil neste år. For etter å ha prioritert banesykling frem til OL i London, skal Geraint Thomas igjen ha fullt fokus på landeveien.

Sammen med Boasson Hagen har han tidligere dannet et radarpar som ved flere anledninger har tatt skalpen til mer erfarne og meritterte ryttere.

Med seg har de råsterke Ian Stannard og rutinerte Bernhard Eisel og Mathew Hayman. For ikke å glemme Gabriel Rasch. Nordmannen blir nok en av dirigentene, som forhåpentligvis leder Boasson Hagen til triumf.

NESTE ÅR, EDVALD: Da er sjansene gode for å henge med de beste helt inn, og skjer det blir et vanskelig å slå deg. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Blanco Cycling Team
Blanco Cycling Team er et lag man aldri kan se bort fra. De er farlige i omtrent alle terreng, og brostein er ikke noe unntak.
Lars Boom har tatt steg for steg de siste årene og er en av storfavorittene til både Flandern rundt og Paris-Roubaix neste år. Laget har også gjort det som må sies å være årets overgang med tanke på brosteinsklassikerne, da de hentet Sep Vanmarcke fra Garmin.

Belgieren fikk sitt definitive gjennombrudd da han spurtslo Tom Boonen i kampen om seieren i Omloop Het Nieuwsblad. Han viste seg frem i flere av brosteinsrittene, men litt sykdom og dalende form gjorde at Flandern rundt og Paris-Roubaix ikke ble noen suksess i år.

Men det finnes knapt noen som kan kjøre brosteinsbelagte bakker beder enn Vanmarcke, når han er i form. Sammen med Boom danner han en duo det lukter svidd av.

Bredden i laget er ikke enorm, men rutinen Maarten Tjallingi, Bram Tankink og Maarten Wynants besitter kan bli gull verdt. Et småtynt klassikerlag, men utvilsomt et med mye kvalitet.

NEDERLANDSK HÅP: Lars Boom har i en årrekke utkjempet tøffe dueller mot Edvald Boasson Hagen. Vi takker ikke nei til en ny en i neste års Paris-Roubaix. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Radioshack
Når vi først er inne på tynne klassikerlag, er vel Radioshack et godt eksempel. I praksis er laget et enmannslag. Men når den ene personen heter Fabian Cancellara, ja da stiller du ganske godt likevel.

Riktignok har laget hentet inn Stijn Devolder, men det er vel flere enn meg som blir sjokkert om han tar steget opp på pallen i en klassiker igjen.

Da vil nok Cancellara ha mer nytte av sin landsmann Gregory Rast. Rutinen til nyinnkjøpte Danilo Hondo kan også komme til nytte når tempomaskinen skal revansjere fjorårets forferdelige uflaks.

I Cannondale finner vi også et ensomt håp i Peter Sagan. Har han blitt gammel og erfaren nok til å kjempe om seirene i disse rittene de neste årene? Det er nok flere konkurrenter som frykter at svaret på det spørsmålet er ja.

Hvem tror dere blir klassikerkongen neste år? Er det umulig å slå Tom Boonen eller kan vi kanskje få et par nordmenn som kjemper om triumfer i de største klassikerne?

Jonas

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Sportsgal

   /  December 27, 2012

  Stannard er vel en del av ett trekløver sammen med Edvald og Thomas.

  Reply
 2. Krizz

   /  December 27, 2012

  Hvor er spartacus?

  Reply
 3. Krizz

   /  December 27, 2012

  Så feil sorry ;)

  Reply
 4. Erlend

   /  December 31, 2012

  Hva med Orica-Greenedge??
  Synes de må nevnes før Cannondale…

  Reply
  • andersjonas

    /  December 31, 2012

   Tja. De var vel rimelig usynlige i årets klassikere, og har bare hentet inn Michael Matthews. Han er vel ikke noe ferdig klassikermann ennå, men kan kanskje overraske neste år. Må innrømme at jeg ikke ser dem helt der fremme, selv om det selvsagt blir veldig spennende å se hva Sebastian Langeveld kan få til om han holder seg skadefri.

   Fra Cannondale nevnte vi vel bare Peter Sagan som en ensom svale. Føler den var innafor ;)

   Reply

Skriv en kommentar