Den franske Pozzovivo | Anders og Jonas

Den franske Pozzovivo

NYTT FRANSK KLATRETALENT: Den 1.69m høye Kenny Elissonde sammenliknes allerede med Domenico Pozzovivo. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van Asbroeck.

9. plass – Kenny Elissonde
I fjor fikk ryttere som Arnaud Demare, Nacer Bouhanni og Thibaut Pinot sine definitive gjennombrudd. I tillegg vant Warren Barguil Tour de l’Avenir og Pierre Rolland markerte at han har etablert seg blant de beste klatrerne i verden.

Neste år tror vi at det er Kenny Elissonde verden vil få øynene opp for. En herlig offensiv klatrer, som sammenliknes med Domenico Pozzovivo.

Og det er kanskje ikke så rart. For når han måler 1.69 og vekten knapt bikker 50 kilo er det ingen tvil om at FDJ-rytteren er en ren klatrer. Av typen som varierer en del i prestasjonene, men som på gode dager kan gjøre det mest utrolige.

Vinnervilje av stål
Det er hans trener Julien Pinot, storebror og trener til Thibaut Pinot, som først sammenliknet Kenny Elissonde med italienske Domenico Pozzovivo. Pinot forteller også om et talent som ikke skyr posisjonskampen til tross for sin størrelse, og en person som hater å tape.

Vinnerviljen var noe av det som dro Kenny Elissonde til topps i flere store ritt som amatør. I 2011 holdt han på å gå til topps i U23-utgaven av Liege-Bastogne-Liege, men ble hentet inn helt på slutten.

PINOT VISER VEI: Lagkamerat Thibaut Pinot har tatt sykkelverden med storm. Neste år kan Kenny Elissonde følge etter. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Oppturen kom like etter, da han slo blant annet Team Skys nye fremtidshåp Joseph Lloyd Dombrowski, i det fjellrike rittet Ronde de l’Isard. Hans sterke prestasjon gjorde at han fikk stagiairekontrakt med FDJ. Han fortsatte å overbevise i fjellene i U23-klassen. Han klatret bra i både Vuelta a Burgos og Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc.

Med flere triumfer over ryttere som blir ansett som fremtiden i de største etapperittene var forhåpningene store til Kenny Elissonde i hans første proffår i år.

Men småproblemer i vinter gjorde at klatretalentet startet sesongen med dårlig form. Det gjorde at hans første møte med World Tour-en ble tungt.

Ikke før i juni begynte han å vise seg frem. I Route du Sud fikk han prøve seg som kaptein for FDJ-laget og leverte en fin fjerdeplass sammenlagt. Riktignok milevis bak supertalentet Nairo Quintana.

Seier i Paris-Correze
Oppturen fortsatte i starten av august, da 21-åringen tok sin første proffseier. På den andre etappen i Paris-Correze var det ingen som kunne tukte klatreren.

En seier som ga han stor motivasjon til å avslutte sesongen godt. Dessverre veltet han da han rekognoserte løypen til Lombardiet rundt, noe som ga han en ufrivillig lang vinterferie.

Men selv om Kenny Elissonde har vært anonym i år har vi stor tro på at dette er en rytter vi får høre mye om neste år. Trener Pinot forventer store ting av talentet, og FDJ har for vane å matche og trene sine talenter meget godt.

De har bygget opp et trenerapparat som er veldig ufransk, og det på en positiv måte. Det er liten tvil om at Elissonde får den oppfølgingen han trenger.
Spørsmålet er bare om unggutten trenger noen år til på å nå toppen. Han er tross alt et år yngre enn Thibaut Pinot og selv om sistnevnte fikk et voldsomt gjennombrudd i årets Tour de France, var det mer unntaket som bekreftet regelen enn det normale. Vi tror på ingen måte at Kenny Elissonde vil slå like voldsomt gjennom.

Men vi tror han tar et kraftig steg dette året. Flere i hans generasjon har slått noen av de beste klatrerne, så muligheten til å ta noen skalper er absolutt til stede.

KLATREGEIT: Det er ingen overraskelse at 52 kilo tunge Kenny Elissonde trives best i de lengste motbakkene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Fra gennomsnittelig til super?
Selv kalte Elissonde årets sesong for gjennomsnittlig. Ikke noe supert, men heller ingen katastrofe. Han lot det likevel skinne gjennom at han forventer mer av seg selv neste år.

De nest største franske rittene bør han være med å dominere. Samtidig forventer vi å se noe av han på TV-skjermen. Ardennerklassikerne og de korte etapperittene bør passe han bra.

Samtidig virker det som at han selv og lagledelsen leker litt med tanken om å prøve seg i Giro d’Italia, et ritt han bør kunne få til noe stort i, om noen år. Neste år kan han kanskje gjøre noe av det samme som Nairo Quintana gjorde i årets Vuelta a España, nemlig å vise seg frem på enkelte etapper.

Kenny Elissonde er et kjempetalent i et av verdens beste talentlag for tiden. Så gjenstår det å se om tiden er moden for et skikkelig gjennombrudd i 2013, eller om det er litt for tidlig.

Vi har i alle fall troen!

Hva tenker dere om Kenny Elissonde? Er det litt for tidlig for 21-åringen eller er det lov å drømme om en Thibaut Pinot light?
Jonas