Dette kan bli Belgias neste Super-Tom | Anders og Jonas

Dette kan bli Belgias neste Super-Tom

BRONSEGUTT: Så gjenstår det å se om Tom Van Asbroeck fortsetter sin ekspolosive utvikling i 2013. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå.

De neste ti dagene vil vi presentere en ny rytter, helt til listen er koplett. Så da er det bare å åpne listen over topp ti ryttere vi tror vil slå gjennom i 2013:

10. plass – Tom Van Asbroeck
Du skal ha fulgt nøye med på sykkelverden i år om du har hørt mye om belgiske Tom Van Asbroeck. Topsport Vlaanderen-rytteren spurtet inn til en sterk tredjeplass i U23-VM. Hadde du fortalt han det for noen år siden, hadde han nok knapt trodd det selv. For selv om den belgiske rytteren er født inn i en idrettsfamilie, hans bestefar er tidligere belgisk mester i motorcross, var det lite som tydet på at Van Asbroeck skulle bli syklist.

Ble ikke syklist før i juniorårene
Ikke før han var junior begynte Tom Van Asbroeck å konkurrere. I det andre året som junior tok han noen seirer, men markerte seg ikke nok til å være i landslagsdiskusjonen. Han signerte for et lite belgisk lag, hvor han de første sesongene som senior konkurrerte i mindre nasjonale ritt. Da 2011-sesongen ble innledet var Van Asbroeck fortsatt i det lille belgiske laget Van Der Vurst Cycling.

Laget hadde problemer og fikk knapt kjøre ritt. Men da Van Asbroeck først fikk delta kjempet han seg som regel inn topp ti. Det førte til at laget stadig oftere fikk invitasjoner til større ritt.

STERK SPURTER: Tom Van Asbroeck spurtet godt i U23-VM og sikret Belgia en bronsemedalje.

Fra albuebrudd til stor triumf
Men oppturen tok en brå slutt da Van Asbroeck smalt i bakken under et ritt og brakk håndleddet og albuen. Tre uker i gips og fem uker konkurransefri ble resultatet. Van Asbroeck kjempet seg tilbake og kom raskt i toppform igjen. 2. juli tok han sin største seier til da i karrieren, da han vant U27-utgaven av Omloop Het Nieuwsblad. Det vekket interessen fra større lag. Rytteren hadde en kort sykkelkarriere bak seg, men hadde tatt steget opp til toppen veldig raskt.

Topsport Vlaanderen, Belgias ledende talentlag, fattet interesse og signerte Van Asbroeck foran årets sesong. De så potensiale i den 1.82 høye klassikertypen, med den sterke avslutningen. Og det belgiske laget angrer neppe på den avgjørelsen. Selv om Van Asbroeck aldri hade konkurrert i utlandet, og knapt hadde kjørt et eneste etapperitt, tok han det prokontinentale nivået lynraskt.

25. februar tok han sin første seier for sitt nye lag. I Beverbeck Classic gikk han helt til topps, noe om ga han fornyet tillit på førstelaget til Topsport. Store ritt som Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn og Gent-Wevelgem ventet. Selv om han ikke markerte seg på første siden av resultatlisten i disse rittene, hang han overraskende godt med, og viste at han hadde nivået inne.

PÅ TALENTLAG: Tom Van Asbroeck går en fin skole i Topsport Vlaanderen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

På Norgesbesøk
Turen gikk videre til Norge, hvor han tok en sjuendeplass på den siste etappen i Glava Tour. Utover senvåren og starten av sommeren fortsatte han å imponere, ved blant annet å vinne GP Stad Geel. Han gjorde seg stadig mer aktuell for den belgiske U23-troppen til VM.

Med to topp ti-plasseringer i et sterkt felt i Post Danmark rundt ble det umulige for den belgiske landslagssjefen å komme utenom rytteren som kun hadde fire-fem år som syklist bak seg.

Jeg kunne tatt gullet
- Jeg er både lykkelig og trist, lo han til Nieuwsblad rett etter rittet.

Det belgiske laget var nemlig det sterkeste i avslutningen, men Van Asbroeck klarte ikke å henge seg helt på opptrekket til Jasper Stuyven og Kennth Vanblisen. Likevel var det stort for rytteren å ta bronsen. Et år tidligere hadde han tross alt aldri kjørt et eneste sykkelritt i utlandet.

Tom Van Asbroeck har kontrakt med Topsport Vlaanderen ut neste år også, men til forskjell fra i fjor starter han dette året ikke på bar bake. Han vet nå hva som venter og at han holder et nivå som gjør at han kan kjempe om topplasseringer i store ritt. Topsport Vlaanderen har alltid et imponerende program, spesielt på våren.

Kan han gjøre som Jens Keukeleire?
Mest trolig vil Van Asbroeck få prøve seg i så godt som alle av de største brosteinsrittene, med unntak av Flandern rundt og Paris-Roubaix. Han har uttalt at han vil prøve å utvikle seg videre som en god spurter, noe som gjør han til en vinnerkandidat i de semiklassikerne som ofte ender i en spurt.

For noen år siden slo Jens Keukeleire gjennom med flere seirer i disse rittene. Neste sesong kan Tom Van Asbroeck godt gjøre noe av det samme. Utviklingen hans har vært enorm på kort tid, noe som gjør at vi ser for oss topplasseringer i ritt som Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Scheldeprijs og liknende. Kanskje returnerer han til Norge også og tar en etappeseier i Glava Tour.

Vi både tror og håper dere kommer til å høre mye mer om Tom Van Asbroeck neste sesong. Kanskje utvikler han seg til den nye Tom Boonen.

Har dere troen på Tom Van Asbroeck? Kan han bli den nye Tom Boonen, eller får det være grenser for optimisme?

Jonas

« Previous post

12 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Har personlig større tro på vår egen Vegard breen. Blir veldig overrasket hvis han ikke er proff i 2013. Kanskje han er med hvis vi f.eks får 9 mann i VM allerede neste år…

  Reply
 2. andersjonas

   /  December 26, 2012

  Jeg har også stor tro på Breen, men siden han kjører på et kontinentallag vil han nok ikke få muligheten til å kjøre like store løp som Tom Van Asbroeck. Blir dermed umulig å få et internasjonalt gjennombrudd på toppnivå.

  Men han fikk i fjor et aldri så lite gjennombrudd på U23-nivå og jeg tror som deg at det er store sjanser for at han kjører seg til proffkontrakt i 2013. Det krysses i hvert fall fingre her i gården :)

  PS: Norge får ikke ni mann i VM neste år. Slik reglene er tror jeg vi max kan få seks, men også det gir en liten åpning for unge Breen.

  Reply
  • Vi kan få det bare vi har 9 mann som tar UCI-poeng. Det holder at f.eks EN mann tar mesteparten av poengene. Det jeg mente var at jeg tror han blir proff TIL 2013 sesongen. Og ikke i løpet av…DERFOR har jeg større tro pp Breen. Hans merittliste kan minne om Staken sin. F.eks en medalje tar junior-EM, han vant Picardie U23 og tok i tillegg ungdomstrøyen i Bretagne. Bare en seier på europatouren gir jo oppmerksomhet. Vil nok la seg høre hos franske lag. I tillegg har jeg inntrykk av han som en offensiv rytter…Staken hadde vel ikke så mye mer enn 4.plassen fra l’avenir og EM-medaljen(så er jo litt annerledes), mens breen t.o.m tok en seier.

   Reply
   • andersjonas

     /  December 26, 2012

    UCI-reglene sier klart og tydelig at det ikke er antall ryttere med UCI-poeng, men med World Tour-poeng som teller. Altså: skal vi få flere enn seks norske VM-ryttere må flere enn seks nordmenn ta World Tour-poeng (pluss at Norge må komme topp ti på nasjonasrankingen). Foreløpig er det kun Hushovd, Nordhaug, Boasson Hagen og Rasch som er i posisjon til å ta slike poeng.

    Mest trolig ender Katjusja opp som dårligst Prokontinentallag, noe som gjør at Kristoff trolig også får mulighet til å ta World Tour-poeng. En del tyder på at Stakan kan ende opp i et World Tour eller Prokontinentallag, men i verste fall tar han turen ned til kontinentalnivå igjen.

    Da står vi med maks seks ryttere som kan ta poeng (lite sannsynlig at alle tar poeng, men en mulighet). Skal vi ha flere med muligheten må det komme noen sjokkoverganger for norske syklister. Med mindre du vet mer enn meg tviler jeg på at det skjer med Breen eller noen andre forøvrig.

    Reply
    • Da har jeg ikke lest reglene bra nok. Beklager det. Staken snakker med en del lag både på wt’en og prokontinentalnivå. I tillegg så tok han proffseier i år og kjørte bra og offensivt i flere løp. Han kjører nok minimum på prokontinental i 2013. Vil ikke akkurat kalle en overgang for Breen en sjokkovergang. Like mye sjokk som at Staken ble proff. Sjokk? nei. Jeg vet ikke mer enn at Breen har seier fra Europatouren, medalje fra junior-EM, ungdomstrøyen fra Bretagne og at han markerte seg i l’avenir og virker som en offensiv rytter. Flere av nevnte meritter legger nok spesiellt franske lag merke til. Mtp en del ryttere som har blitt proff tidligere, så er det alle muligheter for at Breen er proff i 2013…

     Reply
     • andersjonas

       /  December 26, 2012

      Angående Breen så er grunnen til at jeg tror det blir vanskelig å få han på et topplag nå timingen. Så godt som alle lag er fulltallig, og Breen er allerede presentert som Joker Merida-rytter for 2013. ..

      Men Tom Van Asbroeck blir god på det øverste nivået neste år ;)

 1. Dette kan bli Belgias neste Super-Tom » SisteNytt24.com | SisteNytt24.com
 2. Den franske Pozzovivo | Anders og Jonas
 3. Denne mannen vil bli historisk | Anders og Jonas
 4. Skal tre ut av Guardinis skygge | Anders og Jonas
 5. Sølvgutten som kan banke proffene | Anders og Jonas
 6. Kan denne russeren bli en baskisk helt? | Anders og Jonas

Skriv en kommentar