Hva er planen Sky? | Anders og Jonas

Hva er planen Sky?

STERKT LAG: Men akkurat hva satser de på i Tour de France? Foto: Tim De Wale (©TDWSport.com)

Torsdag morgen slapp Team Sky det endelige Tour de France-laget. For oss nordmenn var det store spørsmålet om Arvesen kom med eller ikke. At han ble vraket var selvsagt synd, spesielt siden man sitter igjen med følelsen av at dugodt kunne byttet ut nordmannen med et par andre ryttere uten at laget hadde blitt svekket.

Men om vi stikker fingeren litt i jorden så er det ikke spørsmålet Kurt eller ikke Kurt som avgjør Team Skys skjebne i det franske etapperittet. Suksess eller ikke suksess avhenger av langt mer enn om det er en eller to nordmenn som stiller til start for det britiske laget. Hva de kan oppnå avhenger av hva de satser på. Akkurat hva det er gir ikke laguttaket noe tydelig svar på. Slik blir Skys lag: Edvald Boasson Hagen, Juan Antonio Flecha, Simon Gerrans, Christian Knees, Ben Swift, Geraint Thomas, Rigoberto Urán, Bradley Wiggins og Xabier Zandio

Går for å vinne «alt»
Slik jeg ser det satser Team Sky på å hevde seg i alt. Optimismen og offensiviteten er beundringsverdig og mange vil si realistisk med tanke på hvor stort og godt laget er. Men om det gjøres halvhjertet kan resultatet bli katastrofalt, slik det ble i fjor. Med det laget de presenterte torsdag ser jeg for meg at det samme vil skje i år. For det som starter som en plan om å vinne «alt», kan fort ende opp med at man ikke vinner noe som helst.

I en pressemelding laget slapp sammen med laguttaket står det at «Dette er et sterkt og ballansert lag, med mye talent for å klare seg i alle løpets utfordringer, fra lagtempo til høye fjelltopper.» Et utsagn som utvilsomt viser at laget har store ambisjoner i sammendraget. Og det er langt i fra overraskende. Team Sky har aldri lagt skjul på at deres store mål med satsingen er å få en britisk vinner av Tour de France. Da Bradley Wiggins vant Critérium du Dauphiné var jeg faktisk redd for at laget i enda større grad skulle konsentreres rundt briten enn det som nå er tilfelle. Redd fordi jeg personlig ikke har spesielt stor tro på at Wiggins kan hamle opp med ryttere som Contador, Schleck og Gesink, og fordi Team Sky i år har vært det eneste laget som har gitt HTC skikkelig kamp i spurtopptrekkene.

SJEFEN: Hva som er Dave Brailfords plan er ikke så lett å si utfra laguttaket. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Først og fremst et spurtlag
I tillegg skal det legges til at Team Sky har for dårlige klatrere (spesielt når Possoni, Løfkvist og Nordhaug ble «brukt opp» under Giro d’Italia) til å bygge hele laget sitt rundt en sammenlagtkanon. Et bevis på hvor ille det kan ende var da Sky tok ut Serge Pauwels i fjor. Han var hentet inn for å hjelpe Wiggins i det kuperte terrenget, men var gjerne første Sky-rytter til å slippe i fjellene. På spurtetappene var han heller ikke til stor hjelp. Den gangen bommet de i uttaket fordi de for enhver pris ønsket å hjelpe Wiggins. Derfor tok de ut en «dårlig klatrer» fremfor en opptrekker i verdensklasse (som i hvert fall ikke ville vært til noe hjelp i fjellene). Den feilen virker det ikke som at de har gjort i år (kanskje med et unntak av uttaket av Zandio, som har vist fint lite de siste tre årene).

For brorparten av laget har ekstreme ferdigheter i flatt terreng. Med ryttere som Geraint Thomas og Juan Antonio Flecha har man en ekstremt sterk base for å hevde seg i spurtene. Men vi så i fjor at det var noe som manglet. I mine øyne var det en sisteopptrekker eller lead out-man om du ønsker. En som hadde fartsressursene og den nødvendige krigermentaliteten til å utnytte Thomas og Flechas gode jobb, og føre Edvald Boasson Hagen helt opp på bakhjulet og gjerne på siden av Cavendish og de andre spurterne. Team Sky så det tydeligvis annerledes, for heller ikke i år har de ikke valgt å ta ut en lead out-man (og det selv om de har to av verdens beste til jobben i Henderson og Sutton), men heller ta med et alternativ til Boasson Hagen i Ben Swift.

Mistillit til Edvald?
Er det en aldri så liten mistillit til Edvald? Jeg har vanskelig med å se det fra en annen vinkel, men at de har mistet fullstendig troen på den norske gullgutten er selvsagt en ekstrem overdrivelse. Den eneste andre måten man kan se det på er at de planlegger å bruke Swift eller Boasson Hagen som lead out-men. Det er en plan jeg ikke tror at kommer til å virke, i hvert fall ikke før jeg får se det. For begge syklistene er blant verdens beste spurtere, Edvald Boasson Hagen er kanskje verdens beste mann å ha som tredjesistemann i et opptrekk, men nest sist i rekken er en helt annen rolle. Det er en rolle Mark Renshaw og Julian Dean har perfeksjonert de siste årene og som krever langt mer enn gode fartsressurser og evne til å tåle melkesyre. Det er en rolle verken Swift eller Boasson Hagen har særlig stor erfaring med.

 

SPURTER ELLER IKKE SPURTER? Hva som blir Edvald Boasson Hagens rolle er noe usikkert ettersom at Ben Swift fikk plass i Skys Tour de France-lag. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Så for å konkludere synes jeg det som på papiret er et veldig sterkt spurtlag mangler en brikke for å få opp puslespillet. De har dobbeltdekning på spurtplassen, men ingen som er perfeksjonister i å sette dem opp. Det synes jeg er merkelig. Sky har ikke gode nok klatrere til å gi Wiggins full støtte i fjellene, de har et sterkt spurtlag, men utelatt en sisteopptrekker. Hva sitter de igjen med da? Jeg frykter svaret på det er mange gode plasseringer, men få eller i verste fall ingen seire. Det er et utfall Sky garantert vil være misfornøyd med.

Plan A, B og C
Det kan nesten virke som at lagets ledelse har sett for seg samme scenario, for hvorfor er ellers Simon Gerrans med? Ja, han er knallsterk, men ingen stor klatrer og ikke verdens mest verdifulle mann på flatene. Der han derimot er fryktelig god er i kuperte avslutninger hvor ryttere som Gilbert og Cunego også har sin styrke. Så er Gerrans tatt med for å vinne de etappene som har avslutninger som passer disse rytterne best? I så tilfelle har Sky en plan A, en plan B og en plan C. Det er offensivt, kanskje for offensivt?

Alt i alt synes jeg det virker som at Team Sky har lært litt fra fjorårets dårlige Tour de France ved at de har tatt ut flere ryttere til spurtene (som er det laget er best på) og færre til å hjelpe Wiggins (som jeg blir veldig overrasket om kommer topp fem i årets tour). Men fortsatt synes jeg det mangler en bit for å få puslespillet til å gå opp. Mange lag har prøvd og feilet på å ha både en spurtkaptein og en sammenlagtkanon de satser på de siste årene. Så får tiden vise om Team Sky klarer å snu trenden eller om de nok en gang må dra ”tomhendt” hjem fra verdens mest prestisjefylte sykkelritt.

Hva tror dere at Team Sky oppnår? Kan Wiggins komme på pallen sammenlagt, og kan de utfordre de andre spurtlagene? Kommer Swifts inntog til å bety at det blir færre sjanser for Boasson Hagen?

Jonas

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Sky sin største sjanse til suksess er nok å gå for den grønne trøya med Edvald. Edvald kan hente mange poeng på de andre spurterne i de halvharde etappene og han vil ikke tape så mye på de paddeflate heller.

  Wiggins tipper jeg ender like i utkanten av topp 10. Han er ikke god nok i fjellene og han får for lite tempokilometere.

  At Gerrans skal slå Gilbert i de kuperte avslutningene ser jeg på som totalt urealistisk.

  Eneste muligheten for etappeseier er nok at Edvald overlever som en av få spurtere eller et brudd.

  Reply
 2. andersjonas

   /  June 23, 2011

  Om Edvald skal gå for grønt må vel Sky kjøre for han på alle spurtene. Tror du det kommer til å skje? Jeg er ikke bort fra at du har rett, men det vil i så tilfelle bety enda en ting Sky vil satse på. Begynner å bli mye forskjellig å konsentrere seg om da.

  Reply
 3. Nicolay Bondi

   /  June 23, 2011

  Jeg tror dette er positivt for Edvald, etter min mening har han ikke god nok spurt til vinne en flat etappe, da kan han heller hjelpe Swift. Dette gjør at han ikke blir markert iforhold til grønn-trøye, Edvald kan g i brudd eller sitte med og vinne en mellomhard etappe. I mine øyne er en etappe seier mye bedre enn mange topp 5-plasseringer.

  Reply
 4. Tom

   /  June 23, 2011

  Etter hva EBH viste i Dauphine tror jeg faktisk de satser på han som en av de siste hjelperene til Wiggins i fjellene. Kanskje som gul trøye holder etter de to første ettappene…

  Reply

Skriv en kommentar