Kan noen slå Sky ned fra tronen? | Anders og Jonas

Kan noen slå Sky ned fra tronen?

Fortsetter Sky-dominansen? Dette er laget å slå neste år.

Neste år er Team Sky laget å slå i Tour de France. Britene dominerte årets ritt fullstendig og tok dobbelseier med Bradley Wiggins og Chris Froome.

Spørsmålet er bare om det britiske storlaget klarer å holde begge sine stjerner fornøyd. Det virker som at planen for å bevare freden i laget er å sende Bradley Wiggins til Giro d’Italia for å sette til veggs fjærlette klatrere på de mange tempokilometerne i rittet, men Wiggins har på ingen måte utelukket en Giro d’Italia og Tour de France-dobbel.

Blir det slik er det Chris Froome som blir Skys Tour de France-kaptein. Det gjør ikke sjansene til å forsvare den gule trøyen noe mindre. Når laget heller ikke har blitt svekket i overgangsvinduet, blir de tøffe å ha med å gjøre.

Foruten Michael Rogers har ikke laget mistet noen av de sentrale brikkene i Wiggins’ Tour de Franec-triumf. Riktignok har de mistet Lars Petter Nordhaug og Thomas Løfkvist, som begge kunne vært fullverdige erstattere for australieren.

Har beholdt de viktigste
Men med den pengebingen Team Sky har til rådighet er det ikke veldig vanskelig å hente inn erstattere. Med Dario Cataldo, David Lopez Garcia og Vasil Kiriyenka har de tre sterke kandidater til å fylle hullet etter Rogers og Cavendish (for det er vel tvilsomt at han vil bli erstattet av en annen spurter).

Men det kanskje viktigste for Sky er at de beholder Bernhard Eisel, Edvald Boasson Hagen og Christian Knees. De tre var grovarbeiderne i årets Tour de France, og deres unike evne til å dra feltet i mil etter mil var det som sørget for at lagets klatrere kunne briljere på slutten av etappene.

I tillegg til Froome og Wiggins har laget Sergio Henao og Rigoberto Uran, som i beste fall kan klare en pallplass i en Grand Tour. Laget har også hentet inn en fremtidig Grand Tour-vinner i amerikanske Joseph Lloyd Dombrowski.

Med en så overlegen sesong som Sky hadde i treukersrittene er det klart at konkurrentene blir ekstra motiverte for å slå tilbake. Kanskje fremst i køen av utfordrere står det laget som var et av de dårligste i år, danske Saxo-Tinkoff.

DEN NYE LEDEREN? Chris Froome eller Bradley Wiggins? Det er viktig at Team Sky har en klar plan, ellers kan luksusproblemet bli et virkelig problem veldig fort. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kongen har returnert
Deres 2012-sesong besto for det meste av å vente på å få tilbake Alberto Contador, for så å vinne Vuelta a España oppskriftsmessig.

Flere av lagets antatt sterkeste klatrere våknet til da Contador kom tilbake og viste klasse i vueltaen. Men Manuel Boaro, Jesus Hernandez, Rafal Majka og Chris Anker Sørensen er mildt sagt variable i prestasjonene.

Derfor vil nok Contador også lene seg sterkt på nykommerne i laget. Roman Kreuziger er kanskje det største navnet som kommer inn, men også tsjekkeren er en litt løs kanon. Da er heller Nicolas Roche og Michael Rogers rytterne du kan sette din tillit til.

Bredden i det danske laget er plutselig veldig god, og med en Alberto Contador som prikken over i-en kan det bli fryktelig vanskelig for Sky å forsvare Grand Tour-hegemoniet. Spanjolen går sjelden en sesong uten å vinne et av de tre største etapperittene, og neste år er fokuset garantert på touren.

Returnerer han på toppen av pallen? Alberto Contador er etter alle solemerker tilbake i Tour de France neste år. Krever han tilbake plassen på toppen av pallen? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Får Nibali sin revansje?
Når vi først snakker om lag med stor bredde er det umulig å komme bort fra Astana. Riktignok har laget mistet Kreuziger og Robert Kiserlovski, men med Jakob Fuglsang og Vicenzo Nibali på vei inn, har laget alt i alt forbedret sine klatreevner.

Nibali tilfører også laget noe de sårt trengte, nemlig stjernen på toppen av treet, mannen som kan omsette sterkt lagarbeid i seirer.

Janez Brajkovic, Kevin Seeldrayers, Paolo Tiralongo og svenske Fredrik Kessiakoff blir viktige for italieneren i fjellene. At Alexander Vinokourov har lagt opp er nok heller ingen ulempe.

Den olympiske mesteren var riktignok råsterk, men det er ingen tvil om at han tok stor plass i laget. Med han som lagleder fremfor rytter er Nibali helt sikker på at han bruker alle kreftene på å hjelpe ”Haien” til topps i de største rittene.

Det meste tyder på at Nibali blir å finne i Giro d’Italia, noe som gjør at det blir en spennende omkamp mellom han og Wiggins, i fjell som bør passe italieneren bedre enn de franske gjør.

TID FOR REVANSJE? Det er nok det Vicenzo Nibali satser på i neste års Giro d'Italia. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Skal det satses ungt eller gammelt?
Et lag som ikke har like klar kapteinsfordeling er BMC. Etter å ha gjennomgått store forandringer de siste årene, hvor laget har hentet inn den ene stjernen større enn den andre, er de nå tydeligvis godt fornøyd med mannskapet.

For det har vært få forandringer i laget foran neste sesong. Alltid viktige George Hincapie har forsvunnet sammen med Johann Tschopp, som hadde en veldig god sesong i år, med en sterk 14. plass i Giro d’Italia.

Det er ikke hentet inn noen som går inn som direkte erstattere for disse, men med Cadel Evans og Tejay Van Garderen som kapteiner er det likevel mulig å få til store ting.

Det er lite som tyder på at BMC velger å gjøre som en del andre lag og sender kapteinene til hvert sitt ritt. Her gås det nok ”all-in” for en ny Tour de France-triumf.

Hvem av de to som er sterkest er vanskelig å si. Cadel Evans har rutinen og kunnskapen om hvordan man skal slå tilbake etter en nedtur, mens Van Garderen sikkert starter den nye sesongen med voldsom selvtillit, etter å ha vunnet den hvite trøyen i årets tour.

Van Garderen er nok den med høyest potensial av de to på tempoer, men mangler rutinen Evans har når det kommer til å kjempe om sammenlagttriumfer. For selv om amerikaneren kjørte en strålende tour i år, var det stort sett uten det voldsomme presset, da han kjørte store deler av rittet som hjelperytter.

UNG ELLER GAMMELT? Tejay Van Garderen er garantert fremtiden, men kanskje er det litt tidlig å overta kapteinsrollen fra Cadel Evans allerede neste år. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det er også verdt å se om Blanco Cycling Team får skikkelig fart på Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk og Wilco Kelderman. Movistar er godt forspent med Alejandro Valverde, Juan Jose Cobo og ikke minst den ekstremt spennende colombianeren Nairo Quintana.

Jeg kunne nevnt mange, mange flere også, men disse lagene er nok de som vil markere seg mest når fjellene blir lange og bratte.

Hvem tror dere blir de beste Grand Tour-lagene? Kan noen utfordre Team Sky, og hvor sannsynlig tror dere det er at det oppstår interne problemer i det britiske laget?

Jonas

« Previous post

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Jeg tror at SKY fremdeles har det sterkeste laget, men det får vi vel se tidlig i 2013 siden de skal satse på vår klassikerne også.
  Når det kommer til Tejay, for vi se hvordan Evans er under de tidligere rittene. Dersom Evans er som i år neste år er det bare å gi Tejay kapteinsrollen!

  Reply
 2. Vetle

   /  December 26, 2012

  Radioshack kan da bli farlige de også, dersom Andy kommer seg tilbake i toppform. Det har riktignok vært en del turbulens der i år, men syns det blir feil å unngå dem i diskusjonene om neste års grand tours.

  Reply
 3. andersjonas

   /  December 26, 2012

  Radioshack har vel hatt det sterkeste klassikerlaget på papiret noen år nå og feilet gang, på gang, på gang.

  Men det er klart de har et stort potensial om de får Andy Schleck tilbake i slag. Dommen er heller ikke gitt i storebror Fränks sak, og han er på ingen måte ute av det laget før en dom foreligger.

  Jeg blir imponert og svært overrasket om de to kommer tilbake i samme slag som de var i 2010 og 2011, noe de må være for å ha en sjanse mot Sky og Contador. Men utelukke dem helt skal vi slett ikke. Akkurat som vi ikke utelukker helt Joaquim Rodriguez, som det fortsatt er litt usikkerhet rundt når det gjelder lag neste år.

  Reply
 4. saleal

   /  December 26, 2012

  Som nevnt så er kongen tilbake og alle andre kan bare glemme touren .Pallplassen er på forhånd reservert til Contador

  Reply

Skriv en kommentar