UCI – Armstrongs siste allierte? | Anders og Jonas

UCI – Armstrongs siste allierte?

JOBBER FOR DET SAMME: UCI og Lance Armstrong har neppe noe offisielt samarbeid, men for øyeblikket jobber de mot samme mål. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com/Fotomontasje)

Vi har opplevd det før og vi gjør det nå igjen. Det som i utgangspunktet er en mer eller mindre ordinær dopingsak utvikler seg med lynets hastighet til å bli en såpeopera av dimensjoner.

13. juni tok USADA ut tiltale mot sykkelkongen Lance Armstrong. Med stor tro på at de hadde nok bevis til å dømme den sjudoble Tour de France-mesteren var det ikke overraskende at media spisset ørene. Men retninngen saken har tatt, ja den har vært litt overraskende.

For fokuset har ikke blitt satt på bevisene mot Lance Armstrong og hvor godt han forsvarer seg mot dem. Nei, det hele har utviklet seg til en tautrekkingskamp mellom USADA og UCI. Stridens kjerne: hvem som har rett (eller kanskje enda viktigere, hvem som ikke har rett) til å føre en dopingsak mot Lance Armstrong.

Ikke helt oppdatert på saken? Her finner dere mer informasjon:
Les også: Tar ut dopingtiltale mot Lance Armstrong
Les også: Armstrong-kamerater innrømmer doping
Les også: Dopingsjef slakter UCI
Les også:Slik vil de avgjøre Armstrong-saken

For meg er det ganske utrolig at det internasjonale sykkelforbundet kjemper med nebb og klør for å ha retten til å dømme Lance Armstrong (en rett også Armstrong bygger sitt forsvar opp på). Det har de ikke vært spesielt interessert i tidligere. Hvorfor har det plutselig forandret seg?

Mest opptatt av å redde seg selv?
Mest trolig har det ikke det. Jeg har ingen tro på at UCI kjemper om jurisdiksjon slik at de kan forsikre seg om at Armstrong blir dømt. Det er nok heller tvert om, de ønsker å forsikre seg om at ingen andre dømmer den gamle sykkelkongen.

Det er i hvert fall den eneste logiske grunnen jeg kan se for at UCI blander seg inn i saken og tar fokuset totalt vekk fra sakens egentlige kjerne; Armstrongs skyld eller uskyld.

HVA ØNSKER DE Å OPPNÅ? Det er vanskelig å se hvorfor UCI kjemper om eneretten til å kunne føre dopingsaker mot Lance Armstrong. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Selvsagt kan de være nysgjerrige på hva slags beviser USADA sitter på, ene og alene fordi saken er så viktig for sykkelsporten, men det inntrykket har ikke jeg. Følelsen jeg ikke klarer å riste av meg er at UCI er mest interessert i å forsikre seg om at USADA ikke har beviser som kan slå negativt ut mot dem selv.

Flere ubehageligheter i vente?
Det har allerede dukket opp ting i kjølevannet av saken som var svært ubehagelig for sykkelforbundet. I 2010 dukket det opp informasjon om at Lance Armstrong i to omganger (2002 og 2005) hadde donert pengesummer på til sammen 125.000 dollar til UCI.

Visstnok skulle donasjonene vært gjort for å støtte UCIs kamp mot doping, men flere reagerte på hvorfor denne overføringen ikke hadde blitt offentliggjort. At datidens soleklare sykkelstjerne donerer et betydelig beløp til UCIs kamp mot doping burde jo løftes frem som et herlig foregangsinitativ, spesielt siden sporten var inne i en svært mørk periode.

Mindre suspekt ble det ikke da Tyler Hamilton året etter kom med påstanden om at Lance Armstrong hadde testet positivt under Sveits rundt i 2001, men at folkene rundt han hadde «fikset opp i problemet». De som hadde startet med konspirasjonsteoriene i 2010 fikk bensinen de trengte for å sette fullstendig fyr på bålet.

Om det er noe mer liknende informasjon UCI skjuler, eller om de sitter på ytterligere informasjon om Armstrongs motivasjon/motiv for å gjennomføre pengeoverføringene, blir kun spekulasjoner. Så lenge de nekter å svare på spørsmål får vi ikke svaret.

Men at det går an å tenke seg at UCI har flere spøkelser i skapet og at de frykter at saken rundt Lance Armstrong kan bidra til å jage dem frem, ser jeg på som langt fra utenkelig. Jeg ser ingen annen grunn til at de danser til Armstrongs musikk, og sett utenfra virker som amerikanerens siste allierte.

GÅR HAN FRI? Foreløpig er Lance Armstrong mest opptatt av å ikke havne i rettsalen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Klarer ikke lenger å skremme folk til stillhet
Tidligere har nemlig Armstrongs beryktede skremselsstrategi fungert godt. Han har tiet skeptikere og motstandere til stillhet med det som må karakteriseres som litt ufine metoder, for å trå veldig varsomt. Nå har han ikke lenger taket på de som mest trolig sitter på sannheten. Ti stykker skal stå på vitnelisten, flere av dem tidligere svært gode venner av Armstrong.

At Armstrong er på vei ned virker det til å være liten tvil om. Han forsvarer seg ikke først og fremst mot anklagene, men spiller på de juridiske strengene han har tilgjengelig for å prøve å drepe saken før den når rettsalen.

Kommer den dit innser han nok at slaget fort kan være tapt. Kanskje drar han noen med seg i fallet? Kanskje hans siste allierte?

Derfor er det svært betimelig å spørre: Er det noe dere skjuler, UCI?

Jonas

 

1 kommentarSkriv en kommentar →

 1. pragmatiker

   /  August 9, 2012

  UCI har som formål å spre sykkelsporten mest mulig. I Armstrong fikk de en superstjerne langt utover det vanlige miljøet, og de måtte kapitalisere på det. Han ble bygget opp som en helt, ett overmennesklig vesen og “good old boy” som kom fra det rene og frie USA, i motsetning til f.eks Jan Ullrich som kom fra Øst-Tyske dopingfabrikker. Ett så fantastisk glansbilde ble bygget opp av denne mannen at han rett og slett ble “too big to fail”.
  Nå er han ikke det lenger. Sykkelsporten var ikke klar for å friskmeldes. Det er derimot klar bedring, men dagens aller beste utøvere virker ikke som supermennene i Armstrongs tid. Bradley Wiggins viste flere tegn til utmattelse i årets TdF, sammen med Froome og Nibali. Slikt så man knapt for 10 år siden blandt de største. Og jeg tror ikke treningsmengde er årsaken. Dermed stiller flere og flere spørsmål ved Armstrongs prestasjoner. Hans status har krympet med tiden og er nå åpen for diskusjon. Denne diskusjonen har fått frem saken vi har i dag.
  Jeg tviler sterkt på om Armstrong er uskyldig. Men for meg er det mindre viktig. Han blir bare en doper til i ett hav av dopere på den tiden. Men om det viser seg at UCI tuftet ett glansbild på en løgn og korrupt tatt vare på dete for “sykkelsportens beste” må hele ledelsen gå. Om det viser seg at dette er tilfellet og McQuaid og co. blir ved maken tror jeg man med sikkerhet kan se storlagene skille seg ut og danne sitt eget forbund. Og kanskje det ville vært til det beste.

  Reply

Skriv en kommentar