Nå er det din tur til å skinne, Nordhaug | Anders og Jonas

Nå er det din tur til å skinne, Nordhaug

I TENKEBOKSEN: Da Lars Petter Nordhaug var ferdigtenkt landet han på Rabobank. Det tror jeg var et lurt valg. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Mandag kveld kom beskjeden om at Lars Petter Nordhaug forlater Team Sky etter sesongen, til fordel for Rabobank.

Det har vært knyttet stor spenning til Nordhaugs karrierevalg. Det har vært liten tvil om at Sky lenge har angret på at de skrev et 1-tall i kolonnen for «lengde på kontrakten» da de signerte ny avtale med nordmannen før årets sesong.

De har derfor vært ivrige etter å forlenge med rytteren de har utviklet til å bli en klassesyklist, med kvaliteter både i de tøffeste endagsrittene og etapperittene. Men konkurransen om den norske klatrerens underskrift var tøff. Det har lenge vært klart at både Rabobank og Omega Pharma-Quick Step har vært meget interesserte.

Valget falt altså på de oransjekledde nederlenderne. Det er et valg jeg synes var godt.

Et stort dilemma
Før jeg begrunner den påstanden må jeg si at jeg er helt sikker på at Lars Petter Nordhaug de siste månedene har stått overfor det største dilemmaet i sin karriere.

Team Sky er laget hvor han har blitt god. Det er et lag han kjenner ut og inn, og ikke minst et lag som kjenner han ut og inn. En forlengelse av Sky-kontrakten ville i mine øyne vært det sikreste valget med tanke på å være forsikret om at den positive karrieretrenden fortsatte, spesielt ettersom samarbeidet med trener Bobby Julich har vært mer enn godt.

BLIR IKKE LENGER LAGKAMERATER: Men jeg er helt sikker på at Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug vil fortsette å trene hverandre gode. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

På den andre siden har nordmannen knapt fått egne mulighet i det britiske laget i år. Det skyldes dels et ekstremt høyt nivå på lagets øvrige klatrere og dels at laget fra tid til annen velger hvem som blir kaptein mer basert på ansiennitet enn faktisk form.

Og det er rimelig liten vits i å bli best mulig, om du ikke får de store mulighetene til å vise nettopp hvor god du er. Skulle Nordhaug skinne like klart som potensialet tilsier at han kan, måtte han bytte lag. Han måtte komme til noen som var villig til å gi han muligheten på A-laget i de store rittene, for å si det litt brutalt.

I Rabobank får han nok den muligheten. Joda, det nederlandske laget er godt forspent med klatrere, men få av den typen Nordhaug er. Med sine 28 år på baken fant Nordhaug ut at det var på tide å bruke det som skal være hans gylne år som syklist i et lag som forhåpentligvis gir han sjansen til å kjøre inn egne resultater hver gang formen tilsier at det er en mulighet.

Med andre ord synes jeg et lagbytte var et klokt valg. Så er bare spørsmålet om han valgte rett lag.

«Barcelona kjøper ikke dritt»
Rabobank er et av lagene i årets felt med størst tradisjon, samtidig som de har den sikreste/mest avklarte fremtiden. Det er et lag hvor det er mulighet til å se flere år frem i tid. Selv om de langt fra er årets mestvinnende lag, er det mye uforfylt potensiale der. En aldri så liten sovende kjempe, som det så populært blir kalt.

EN DEL AV DETTE TOGET: Det er et sterkt, men ikke like stjernespekket lag som Sky, som Lars Petter Nordhaug nå blir en del av. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Før 2011-sesongen tok lagledelsen i det nederlandske laget en drastisk avgjørelse. De kvittet seg med deres store sammenlagtstjerne Denis Mensjov, for heller å gi deres store nederlandske talenter plass til å skinne. Det har de lyktes rimelig godt med.

Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Laurens Ten Dam, Wilco Kelderman og Tom Jelte Slagter er sterke klatrere, som alle er et produkt av Rabobanks satsing på et kontinentallag spekket med landets største sykkeltalenter.

De har en modell med utvikling av egne talenter som likner en del på den vi ser at Barcelona har i fotballverdenen. Suksessen mellom de to lagene er på ingen måte den samme, men felles for de to er det at de sjeldent kjøper dritt. De gangene de ønsker forsterkninger rundt stammen av egneproduserte talenter er det fordi de ser et stort potensiale og klasse i utøveren.

Nå har du sjansen, Nordhaug
Derfor er jeg overbevist om at Rabobank har gjort hjemmeleksa, og at Nordhaug ikke blir satt i skyggen av de nederlandske rytterne. De har utvilsomt en krystallklar plan med nordmannen, som både går ut på å få han opp på seierspallen flere ganger, men også som et lite lim i en ellers sterk klatretropp. For en lagspiller av Nordhaugs kaliber er akkurat det laget har manglet. De har savnet flere av de rytterne som med hundre prosent lojalitet jobber beinhardt for planen som legges opp.

SLIK VIL VI SE MER AV: En offensiv Nordhaug er forhåpentligvis noe vil vi få se enda mer til i Rabobank-drakta. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Derfor er jeg sikker på at Nordhaug og Rabobank blir en god kombinasjon. Laget får en mann som endelig kan sikre dem triumfer i de viktige Ardenner klassikerne (og da spesielt Amstel Gold Race, hjemmerittet de ikke har vunnet siden 2001), en lagspiller og ny offensiv kraft, mens Nordhaug kommer til et lag som i større grad enn Sky kjører offensivt og dermed gir flere ryttere sjansen til å vinne.

Jeg både tror og håper at lagvalget sørger for at Nordhaug får mest mulig ut av sine gylne år som syklist. Det hadde sykkelnasjonen Norge trengt.

Hva synes dere om Nordhaugs valg? Er det risikabelt å forlate Sky? Og er det eventuelt en risiko han var nødt til å ta for å se hvor gode resultater han har muligheten til å kjøre inn?

Jonas

 

« Previous post

7 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Jens Ottar

   /  August 7, 2012

  Bra post. Jeg er veldig positiv til å se LPH i oransje og blått kommende sesong. Men hva med følgende: Rabobank er, som dere sier, kjente for å utvikle sine egne, og folk som Kruiswijk, Gesink, Mollema og ten Dam har alle fått sine gjennombrudd på høyt nivå i Rabo-drakta. Samtidig synes jeg det virker som en trend at Rabobank produserer talenter som slår gjennom i en sesong, men ikke klarer å følge opp og ta nye skritt sesongen etter. Spesielt føler jeg at dette gjelder for Gesink og Kruiswijk. Tyder ikke det på at lagledelsen har ganske mye å gå på når det gjelder videreutvikling av talenter? I motsetning til f.eks. Sky, som har vist at de både kan løfte talenter opp til et slags første gjennombrudd OG deretter videreutvikle dem til verdenstoppen (spesielt folk som Uran og Froome). Og hvordan vil dette påvirke LPH? Til tross for stor fremgang i år er han vel på ingen måte noen fiks ferdig kaptein/beskyttet rytter – har Rabobank det som trengs for å løfte LPH enda noen hakk?

  Reply
 2. andersjonas

   /  August 7, 2012

  Der stiller du noen veldig gode spørsmål. Der jeg synes Rabobank faller gjennom i forhold til Sky er på trenersiden. De har ikke det samme systemet med coacher, noe som kanskje fører til at oppfølgingen av rytterne ikke er like tett og god som i Sky. Samtidig er det ikke slik at Nordhaug glemmer alt han har lært de siste tre årene i det britiske laget. Men det er klart det blir en ny hverdag for Nordhaug, og han har strengt tatt bare et halvt år bak seg med kjempekjøring.

  Så at det ligger en risiko i valget er jeg helt enig i. Rabobank har som du sier vært gode til å få frem talenter, men ikke klart å ta dem helt opp i verdenseliten. Så kan det alltid diskuteres om det skyldes mangler/svakheter i lagledelsen eller om det er de enkelte rytterne som ikke har det siste lille som skal til.

  Det jeg håper er at Nordhaug tar med seg en fin base av treningskunnskap og erfaring fra Sky, og at det kombinert med oppfølgingen, tilliten og de egne sjansene han får i Rabobank er nok til å etablere seg i verdenstoppen de neste sesongene. Det blir veldig spennende å se, men som du er inne på, lagledelsen er nok et hakk dårligere på rytterutvikling i Rabobank enn det de er i Sky.

  Reply
  • Jens Ottar

    /  August 7, 2012

   …nå skal det jo føyes til at mange ryttere bruker flere sesonger på å ta skrittet fra gjennombruddet og helt opp i toppen (se bare på Wiggo). Kan også virke som at det skorter mye på god planlegging og oppbygging av rytternes form i Rabobank. Men det vil tiden vise. Tror dere har rett i at Lars Petter tar med seg en god base når det gjelder treningskunnskap og erfaring. Håper bare han får såpass fritt spillerom at han kan sette ned foten hvis det viser seg at han vet bedre enn egen lagledelse med tanke på nettopp trening og planlegging/oppbygging av egen form :-)

   Reply
 3. idrettsentusiast

   /  August 7, 2012

  Sikreste valget? ikke på noen måte. vel er Julich bra, men han nok kan ikke måle seg opp mot Dekker og Breukink på noen måte. Vil nok få klart best utvikling i Rabobank. Å forlate sky var nok ikke ett stort dilemma. Den beste måten å forsikre seg om at utviklingen fortsetter, er vel nettopp å gjøre som han gjør nå. Å dra til ett annet lag. Og da passer vel Rabobank meget bra med folk som Dekker og Breukink. Får håpe han kan få frie roller i ardennene og kanskje kapteinsrolle i andre bakkeklassikere.

  Jeg skjønner i det store og det hele ikke hvordan det skulle være en risiko å skifte lag.Jeg skjønner heller ikke hvordan Rabo skulle falle gjennom på trenersiden med mer meritterte sportsdirektører. Det er overhodet ingen risiko og man bør kanskje vite litt om sportsdirektørene i laget før man ymter frempå at det er mangler/svakheter i lagledelsen! Og flere av de unge rytterne har jo levert mye bra…

  Reply
 4. For det første så vil jeg gratulere med nytt lag. For det andre vil jeg si at jeg tror at LPN vil lykkes nesten uavhengig av hvilket ProTour-lag han sykler for.
  At Rabobank har underprestert dreier seg, etter mitt syn, like mye om det presset som ligger på nederlandske syklister i et nederlandsk lag. Ser man de ti siste årene så er de to mest suksessfylte syklistene en Spanjol (Freire)og en Russer(Menchov).
  At Sky har vært et godt og trygt sted å utvikle seg har vært bra i forhold til å lære gamet. Det er forskjell på å sykle Continental og ProTour. Han har tatt steget på en god måte. Nå skal det presteres og ikke konsolideres.
  Jeg har mange med meg i at LPN ikke enda er ferdig utviklet som syklist, og at han kommer til å gjøre store fremskritt i årene som kommer.
  Derfor må fokuset fortsatt være på å lære og ikke på å tenke “nå, eller aldri”, for da kommer resultatene.

  Reply
 5. Per

   /  August 7, 2012

  Dette blir meget bra! Nå får vi enda en sykkelrytter fra Norge som vi kan få glede av som EBH og TH. Ingen bekymringer for dårligere trenere eller at han ikke skal få sjanser til å være kaptein i klassikerne.

  Reply
 6. Først vil jeg si at dette var en meget bra blogg-post, liker fokuset deres.

  Jeg jublet da jeg så at LPN skulle til Rabo. På tross av at Matti (Breschel) ikke akkurat lyktes der, så tror jeg at laget er midt i blinken for Lars Petter. Han er den typen rytter de trenger og da tenker jeg først og fremst på Amstel Gold Race. Synet av at han ble feid av veien opp Cauberg siste gangen, ja det svir ennå. Særlig med etterpåkunnskapen fra GP Montreal. Han kunne faktisk vunnet rittet. Om han hadde gjort det er ikke godt å si, for jeg har hatt inntrykk av at han ikke helt har trodd på hvor god han er selv. Vi som følger rittene har sett det potensialet lenge (les vinner), men først i Montreal tror jeg det gikk opp for han hvor sabla god han faktisk er.

  I Sky hadde han ikke fått så mange sjanser som han nå vil få. I Touren (om han hadde blitt tatt ut), ville han vært slave i fjellene og ikke fått egne sjanser før Wiggins eller om de nå kanskje kjører for Froome til neste år, eventuelt hadde feilet. Litt som at Henao ikke fikk noen sjanser før Froome ga opp Vuelta-sammendraget. I Rabo er dette litt annerledes og jeg tror faktisk LPN kan få noen egne sjanser også der om han skal sykle rittet.

  Nå er ikke TdF så viktig for meg, jeg vil gjerne se han der, men ennå viktigere synes jeg det er at han får lov å gå for klassikere. Heldigvis satte Sky ham tilslutt opp i Lomardiet nå på lørdag, han var lenge ikke inne der. Det kan kanskje bli litt for hardt i år, nå som Muro di Sormano er tilbake etter 50 års fravær. Men det er heldigvis ikke mål der og om Gilbert henger med over, ja så gjør LPN det også. I nordhaug ser jeg norske monument-muligheter i fremtiden, LBL og Lombardiet, selv om det kanskje er litt tidlig ennå. Jeg tror Rabo er det rette laget for han og ikke minst jeg tror han er den rette for Rabo. Han kan bli et stort navn i Nederland den karen.

  Reply

Skriv en kommentar